Day 1 – Conference
Content, program and breakout discussions
Times (AEST) Theme Description
9:00am – 9:30am
(30mins)
Introduction 

(NetThing Steering Committee member)

+ Opening remarks

Acknowledgement of Country

Background and purpose of NetThing

Outline of Program for the 2 days

How participants can access, comment and engage

Thanks to sponsors

Thanks to steering committee

Handover to first session

 

9:30am 10:45am

(75mins)

The Growing Role of Digital Platforms in our Economy — How are Governments Responding and how should they? Location: 100% Online

Format: Panel + discussion

The major transnational digital platforms have achieved a level of ubiquity and market dominance which may be unprecedented in the global economy. Governments around the world (e.g. Europe with the GDPR; Australia’s response to the ACCC’s recommendations; and recent Congressional hearings in the USA) are starting to respond. At least some of these Governments are looking at rules-based systems in an attempt to level the playing field. For their part, the platforms themselves are responding, often positively, to some of these. This panel will look at what is happening and explore what should happen.

10:45am
(15mins)
Coffee break
11:00am 12:15pm
(75mins)
Information, Misinformation and Disinformation Location: Queensland and Online

Format: Panel

Format: PanelThis panel will explore the complex nature of infodemics and the role played by algorithms, Big Data, influencers, and social media that thrives on viralities and all varieties of information flows. Featuring prominent journalists and social media experts, it will provide a snapshot of contemporary concerns over infodemics and, as importantly, emerging solutions to what most believe is a free for all.

Who is responsible for solutions and what can be done to curb those who believe that a dose of bleach is an antidote to Covid19 or that fit young adults are immune to Covid19? What appetite is there for regulation following the ACCC’s report, cyber security issues and many moral panics over social media’s deep impact on society, politics, economics and privacy? And how does one redeem trust in information and in the purveyors of information that is a vital to our democracy? Does our wounded and battered legacy journalism have a continuing role to play in the provisioning of objective information? Or do we simply have to leave our information pasts behind and embrace new possibilities for story telling.

12:15pm
(45mins)
Lunch
1:00pm 2:15pm
(75mins)
Internet Infrastructure Security Location: 100% Online

Format: Panel

The internet functions as an interconnection of networks across the globe with thousands of co-operating firms and many non-government bodies maintaining standards and obligations.  Yet, it has become an essential service like water and electricity in the developed world and even surpassing that in some developing countries.

We attempt to answer: How secure is the (Australian) infrastructure that overlies the internet, who maintains that and what are the current problems and solutions.

2:15pm
(15mins)
Coffee break
2:30pm 3:30pm
(60mins)
Gaming our Future: Emerging Technology and the Future of Internet Governance in Australia Location: 100% Online

Format: Panel

This panel and Q&A explores how emerging technologies, such as blockchain, artificial intelligence (AI) and automation, may influence the Internet for Australians, and how people can get involved.

3:30pm
(15mins)
Coffee break
3:45pm 5:15pm
(75mins)
Censorship & Expression Online: Whose Voices are Amplified and whose are Silenced? Location: Online

Format: Panel Discussion

The Internet and social media are often framed as a place in which people have an opportunity to be heard, find and build communities and express themselves freely. Yet marginalised voices continue to face disproportionate harassment and silencing online. In this panel we will explore the causes and impact of algorithmic bias, the tension between content moderation, policing and censorship, and the impact of US legislation such as SESTA/FOSTA and EARNIT within an Australian context.

 

This session will highlight the ongoing role that the internet community can play in reducing harm in digital spaces.

5:15pm
(30mins)
Wrap up

 

Day 2 – Discussion day
Content, program and breakout discussions
Times (AEST) Theme Description
9:15am – 9:30am
(15mins)
Day 2 opening and introduction
9:30am – 10:45am

(75mins)

 

A Beginner’s Guide to Internet Governance Don’t let anyone tell you Internet Governance is difficult to get your head around! This panel will demystify Internet Governance for newcomers, with a focus on what’s going on in Australia and in the Asia-Pacific region.

 

We’ll start off by giving a brief overview of what Internet Governance means, who the major players are, and where you can get further involved.

 

After that, we’ll move into more of an unstructured discussion time, where you can chip in, ask questions, and say whatever you want!

10:45am
(15mins)
Coffee break
11:00am 12:15pm
(70mins)
DNS Abuse The workshop intends to discuss what DNS Abuse means; options available to address or mitigate; and explore options for raising awareness.
12:10pm
(50mins)
Lunchbreak and it’s quiz time!!
1:00pm – 2:00pm
(60mins)
Australia at Home discussion Join our regular tech talk with Digital Rights Watch chair Lizzie O’Shea, Centre for Responsible Technology director Peter Lewis and special guest Josh Taylor from Guardian Australia.
2:00pm – 2:30pm
(30mins)
Afternoon coffee
2:30pm – 4:00pm
(90mins)
auDA Workshop This interactive workshop will explore some of the core functions and requirements under auDA’s terms of endorsement and how these might relate to strategic priorities and approaches for the organisation. We’re also very keen to hear the Internet community’s thoughts and ideas as to auDA’s future priorities and approach.
4:00pm – 5:00pm
(60mins)
Future of NetThing This session will be an Agile Retrospective format, highly interactive, informal and fun. Questions we will be asking of participants:

 

  • What did you like?
  • What didn’t you like?
  • What did you learn?
  • What might we do differently next year?
  • And… Do you want to join us in helping put it together?